Home » Natură » Nomura – Invazia din adancuri

Nomura – Invazia din adancuri

Publicat: 24.07.2008
Terra se schimba. Este o realitate pe care nu o mai putem nega si pe care am inceput sa o acceptam, mai ales in urma asaltului mediatic ce ne anunta aproape in fiecare zi noi si noi fenomene care, in urma cu patru decenii, tineau, mai degraba, de domeniul science-fiction. Furtuni din ce in ce mai puternice, tornade care se isca din senin in zone in care nu ar trebui sa se formeze, eruptii vulcanice, disparitia ghetarilor si a zapezilor arctice, ninsori in deserturile africane, valuri uriase si disparitia speciilor de plante si animale sunt doar cateva dintre efectele a ceea ce astazi numim incalzire globala.

Si totusi, in ciuda studiilor si a previziunilor apocaliptice ale cercetatorilor din lumea intreaga, nu suntem nici macar aproape de a intelege si de a anticipa amploarea bizarelor fenomene din ultimii ani. In fata schimbarilor atat de rapide si de profunde, pana si oamenii de stiinta raman neajutorati, incapabili sa ofere solutii si explicatii pentru ceea ce ni se intampla. Va propun astazi sa analizam un fenomen mai putin cunoscut, care se intampla departe de ochii nostri, in adancurile marilor si oceanelor, dar ale carui consecinte pot fi catastrofale pentru mediul inconjurator si chiar pentru exista vietii marine, asa cum o cunoastem in prezent : invazia meduzelor.

Monstrii din adancuri

Anul 2005 aducea, in regim de urgenta, o conferinta a reprezentantilor companiilor de pescuit si a organizatiilor guvernamentale din Japonia, Coreea de Sud si China, cu o tema cel putin neobisnuita : invazia meduzelor uriase numite de niponi Echizen kurage, sau Nomura, in limbajul european de specialitate.

In fapt, aparitia misterioaselor creaturi din adancuri nu reprezenta un noutate pentru tarile din estul Asiei. Era cunoscut faptul ca, odata la circa 40 de ani, apele marilor si oceanelor erau infestate de milioane si milioane de astfel de vietati care blocau pescuitul si care consumau, cu o rapacitate rar intalnita, orice urma de plancton si de vietati de mici dimensiuni. Si totusi, daca in mod normal, fenomenul avea loc odata sau de doua ori intr-o viata de om, in functie de ciclicitatea anilor mai calzi, ponderea invaziilor a crescut in ultimele decenii, ajungand se sa produca odata la aproape 12 ani, pentru ca din anul 2005, invazia meduzelor uriase sa se intample an de an.

Nimeni nu isi putea explica adevaratul motiv al aparitiilor. Pur si simplu, nimeni nu se asteptase la un un asemenea fenomen si, mai mult, nimeni nu stia cum sa il combata. Cercetatorii niponi isi recunosteau neputinta si lipsa informatiilor legate de enigmaticele creaturi, si totul in timp ce vasele de pescuit anuntau alarmate acelasi lucru : mii de tone de meduze luasera locul pestilor in navoadele pescarilor. Putinii pesti sau calamari capturati erau atat de infestati cu venin incat consumul lor era practic imposibil.

Nomura

Relatari despre uriasele vietati din adancuri apar inca din trecutul indepartat al Japoniei. Cu toate acestea, data fiind aparitia lor atat de rara, locuitorii Tarii Soarelui Rasare ajunsesera sa le considere, mai degraba, fiinte legendare decat creaturi reale care traiau in adancurile marilor.

Nomura reprezinta unele dintre cele mai mari specii de meduze de pe Terra. Cu un diametru al cilindrului de circa 2 metri, o lungime a tentaculelor de peste 30 de metri si o greutate ce depaseste 220 de kilograme, ele pot fi catalogate, fara exagerare, drept veritabili monstri ai oceanelor. Hrana lor consta, in principal, din fitoplancton sau vietati de meci dimensiuni, vietati pe care meduzele uriase le ucid cu veninul tentacular. Chiar daca acesta nu este suficient de puternic pentru a ucide un om, atingerea Nomurei poate provoca dureri atroce pescarilor sau inotatorilor neatenti. In fapt, unul dintre cele mai mari pericole pe care meduza uriasa il prezinta pentru om este afectiunea globului ocular, care se poate solda cu orbirea permanenta. In inregistrarile oficiale nu exista decat noua cazuri de deces, aproape toate fiind datorate alergiei victimelor la veninul creaturii.

In schimb, rapacitatea meduzelor este una legendara. Specialistii niponi au calculat ca un singur exemplar matur poate consuma intr-o singura zi echivalentul unui bazin olimpic plic cu plancton, actiune cu efecte catastrofale pentru sutele de specii marine care se vad astfel lipsite de principala sursa de hrana.

Numarul lor imens, de zeci de milioane de exemplare, a constituit un nou motiv de ingrijorare. S-a dovedit ca pana si uriasele specii de ton, rezistente de altfel la atacul uneia sau mai multor meduze, cad victime veninului ucigator emis de miliardele de tentacule. Nu de putine ori s-a intamplat ca plasele navelor de pescuit sa cedeze in fata numarului mare de creaturi gelatinoase. Recordul il detine un pescador japonez care a inregistrat la o singura captura, aproximativ 1000 de exemplare.

Orice incercare a pescarilor de a ucide uriasele meduze parea o munca sortita esecului. Pentru fiecare exemplar ucis, alte zeci de mii ii luau locul. Ciopartirea meduzelor capturate sau chiar folosirea plaselor metalice care sa taie creaturile din apa s-au dovedit masuri la fel de ineficiente, si totul pentru ca meduzele Nomura au un sistem de reproducere unic. Biologii descopereau recent un fapt socant – moartea constituie un veritabil afrodiziac pentru creaturile muribunde. Astfel, fiecare exemplar ucis elibereaza in apa milioane de zigoti care, odata ancorati pe rocile submarine, dau nastere altor meduze.

Cine sunt vinovatii ?

Desi meduzele reprezinta unele dintre primele organisme aparute pe Terra, acum circa 600 de milioane de ani, misterul care le inconjoara a dainuit pana in prezent. Abia astazi, pusi in fata invaziei, biologii incep sa descifreze tainele misterioaselor creaturi.

Conform ultimelor studii, meduzele, contrar altor forme de viata, prospera in conditii de poluare. Aciditatea apelor oceanice, precum si cantitatile mari de fosfat aruncate in mare nu au facut decat sa pregateasca terenul invaziei milioanelor de vietati gelationase. Un alt aspect important, remarcat de cercetatori, este acela ca incalzirea globala, care a afectat inclusiv apele marilor si oceanelor, recreeaza conditiile optime pentru dezvoltarea meduzelor. Un ultim factor, considera specialistii, il reprezinta pescuitul intensiv al speciilor care se hraneau cu Nomura – tonul, testoasele si soparlele de mare cazand an de an victime ale pescarilor japonezi. O incercare disperata a autoritatilor a fost aceea de a introduce in alimentatia nipona uriasele meduze Nomura, fara a avea, insa, un succes prea mare. Presate, sarate, tofu sau chiar sub forma de snacks-uri, vietatile marine nu par a fi pe placul japonezilor. Nu acelasi lucru se poate spune si despre chinezi, cei pentru care meduzele constituie o importanta sursa de hrana, si pentru care invazia Nomura poate fi o importanta sursa de venit.

FACTS

  • Evenimentele recente din largul coastelor japoneze se repeta si in alte locuri ale lumii. Ultimul loc in care s-a raportat o invazie a meduzelor este chiar Marea Mediterana.
  • Cea mai veninoasa specie de meduza este Viespea-de-Mare, o specie a carei lungime variaza intre 5 milimetri si 1,5 centimetri, dar ale carei tentacule pot atinge chiar si un metru lungime. Veninul unui singur exemplar este suficient sa ucida sase oameni in numai cateva minute. Nici in prezent nu a fost descoperit un antidot, asta si pentru ca veninul Viespii-de-Mare are in compozitie peste 80 de microorganisme letale pentru om.
  • Viespea-de-mare era intalnita, in mod normal, in largul coastelor australiene. Data fiind incalzirea globala a apelor oceanice, astfel de meduze minuscule au fost descoperite recent chiar si in apropierea tarmurilor scotiene.
  • Cea mai mare meduza capturata avea un diametru al capsulei de 2,5 metri si o lungime de 35 de metri.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?